Parteneriat Asociatia de Suicidologie si Gradinita nr. 239


Incepand cu anul 2011, Asociatia de suicidologie  in parteneriat  cu Gradinita nr. 239, condusa de doamna director Cruceanu Daniela, cu implicarea cadrelor didactice din unitatea de invatamant si a doamnei psiholog Stefan  Mariana,  membru voluntar in cadrul  Asociatiei noastre, s- a organizat si desfasurat proiectul educational: ,, Invatam sa inotam in oceanul vietii’’, care a avut drept scop :
– Schimbarea mentalitatii societatii referitoare la stilul de viata si la
sistemul de valori in socio-culturalul romanesc.
– Conservarea valorilor familiei romanesti traditionale;
– Educarea şi formarea unor deprinderi de viata, in scopul promovarii
diversitatii, acceptarii si tolerantei;.

Obiectivele proiectului au fost centrate pe stimularea dezvoltarii personale a copilului, a comunicarii si a creativitatii acestuia in vederea realizarii si mentinerii starii de sanatate psihice si a echilibrului in toate ariile existentiale, pe identificarea propriilor valori şi a grupului/comunităţii din care face parte, pe imbunatatirea comunicarii reale intrafamiliale si intarirea suportului emotional al familiei pentru copil;

Principala metoda de lucru cu copiii a fost jocul, stiut fiind ca
jocul este activitatea dominanta la varsta prescolara, fiecare joc – o forma de invatare, un prilej facil pentru autocunoastere,comunicare, socializare,  este spatiul in care copilul se dezvolta, descarca tensiuni, gaseste solutii, isi dezvolta imaginatia, puterea inventivitatii, dezvoltandu-si in mod constant personalitatea.

Activitatile s-au organizat si realizat  in grupuri de cate patru copii, selectati in functie de nevoile identificate la fiecare copil.
Copiii au avut  ocazia, intr-un mediu securizant, incurajator si hranitor, sa se cunoasca si sa se afirme, folosindu-se de mijlocul lor natural de comunicare: jocul.

Temele jocurilor, metodele si strategiile de lucru, structurarea continuturilor  au fost bine gandite, variate, placute si distractive si, in acelasi timp, un mijloc de exprimare, permitand copilului sa creeze in realitate ceea ce a vazut, a simtit, a trait  sau si-a imaginat .

Copiii au fost ajutati sa-si identifice si sa-si exprime propriile trairi pozitive si negative legate de anumite contexte situationale concrete si sa-si autocontroleze trairile negative.
Cu mare succes s-au desfasurat jocuri de genul: „Invatam impreuna ce sunt emotiile” “Jocul cu marionete” “Bucura-te de artistul din mine””
„Ma uit in oglinda sa vad cine sunt”, ‚Trenul prieteniei”, „Sunt o mica vedeta”, „Cu masca, fara masca”, „Sa inventam povesti”,etc.

Acest proiect s-a realizat cu implicarea activa a parintilor in scopul intaririi relatiei intrafamiliale si stimularea comunicarii, prin activitatile realizate parintii constientizand faptul ca:

„Joaca nu este un luxJoaca este o necesitate.” (K.R.Jamison)

precum si faptul ca:

“Joaca este începutul cunoaşterii” (George Dorsey).